Door Thijs Kroese op 4 november 2014

PvdA Purmerend wil extra geld voor zorg

De PvdA in Purmerend zal tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente een voorstel indienen waarmee 1 miljoen euro beschikbaar komt om eventuele onverwachte kosten in de zorg op te vangen. Het geld zal tijdelijk worden gestopt in een ‘reserve’, een soort spaarpot.

PvdA raadslid Natalie Saaf licht toe: “We hebben in Purmerend afgesproken dat als gevolg van de veranderingen in de zorg niemand tussen wal en schip mag vallen. Duidelijk is dat de transitie in de eerste periode onvoorziene problemen gaat geven. Dat is niet erg, als die problemen maar snel en goed worden opgelost. Ons voorstel geeft het college de ruimte om – zonder eerst toestemming te hoeven vragen van de gemeenteraad – oplossingen te bieden voor problemen die zich voordoen”.

Er zitten verschillende voordelen aan het voorstel van de PvdA. “Het college kan sneller handelen, omdat zij niet eerst toestemming van de gemeenteraad hoeft te vragen. Bovendien verlaagt het de drempel voor het college om de oplossing ook daadwerkelijk te bieden. Verder wordt in het voorstel gewaarborgd dat de gemeenteraad op de hoogte wordt gehouden van het geld dat aan de reserve wordt onttrokken, zodat de gemeenteraad zicht houdt op wat voor problemen zich voordoen”, aldus Saaf.

Op het eerste oog opmerkelijk dat de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad het college extra ruimte wil geven. Niets is minder waar, aldus Saaf: “we doorlopen als gemeenteraad en college, ondersteund door de ambtenaren, een zorgvuldig proces om de transities van de zorg goed te laten verlopen. Dat proces verloopt uitstekend en is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. In zo’n proces is geen sprake van coalitie/oppositie. Dit doe je met z’n allen.”

Thijs Kroese

Thijs Kroese

Vanaf 2010 ben ik als raadslid actief voor de PvdA in Purmerend. Verder ben ik al langere tijd lid van Jong Socialisten. Ik ben actief geworden in de lokale politiek omdat ik iets wil betekenen voor mijn stad. Ik sta voor een bruisende en levendige stad waar iedereen zich thuis voelt en mee kan doen.

Meer over Thijs Kroese