Door Frank Alberts op 14 oktober 2015

PvdA teleurgesteld over besluit vluchtelingen

Afgelopen maandag heeft de raad van Purmerend besloten om geen AZC te vestigen in Purmerend. Voor de PvdA is dit een teleurstellende uitkomst. Wij waren uiteindelijk de enige fractie die het collegevoorstel voor een onderzoek naar een AZC  steunde. We hadden weliswaar graag de Baanstee Noord toegevoegd aan de locaties. Door het steunen van het voorstel heeft de PvdA Purmerend duidelijk laten zien hoe zij in deze discussie staat: Met een koel hoofd en een warm hart.

Het viel op dat met name alle lokale partijen en de VVD tegen een onderzoek naar een AZC waren. De meeste lokale partijen waren zelfs tegen het realiseren van noodopvang tot maximaal een jaar. Aan het begin van de vergadering leek het erop dat Purmerend geen enkele vluchteling wilde opnemen. Na een tweetal schorsingen was een kleine meerderheid toch bereid om steun te geven aan een amendement om kleinschalige noodopvang mogelijk te maken. Er zal nu worden gezocht naar tijdelijke opvang voor maximaal 200 personen op verschillende locaties met elk circa 30 personen. Hiervoor heeft de raad het college opgedragen om locaties te zoeken en deze met het COA en met de bewoners te gaan bespreken. Dit lijkt het maximaal haalbare in Purmerend.

De PvdA Purmerend is niet blij met het koude hart van de gemeenteraad en constateert dat de raad een flinke ruk naar rechts heeft gemaakt. Met name de harde lijn van AOV, VVD, Leefbaar Purmerend en Trots heeft ons zwaar teleurgesteld. Hopelijk wordt er nog enige noodopvang in Purmerend gerealiseerd.

 

Bijdrage PvdA aan het debat: PvdA_Raad_Vluchtelingen

De hele raadsvergadering in beeld (met een interview vooraf met fractievoorzitter Frank Alberts).

Artikel Noordhollands Dagblad

NOS Nieuws

Frank Alberts

Frank Alberts

Vanaf 2002 ben ik betrokken bij de Purmerendse politiek. Tot 2005 als fractie-assistent en daarna als raadslid. Sinds 2005 ben ik voorzitter van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. Deze raadsperiode ben ik door de raad gekozen als vice-voorzitter van de gemeenteraad. Als raadslid probeer ik ervoor te zorgen dat een ieder in Purmerend de kans

Meer over Frank Alberts