Iemand psychische hulp nodig?

1 december 2020

Meld het bij het Meldpunt zorgelijke situatie.

Van Gemeente Purmerend ontvingen wij onderstaand persbericht.

———————————————————————————-
Feestdagen door Corona voor sommigen extra zwaar. Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) van kracht. De Wvggz maakt dat iedereen die zich echt zorgen over de geestelijke gezondheid van iemand maakt, dit kan melden. De gemeenten Purmerend en Beemster hebben het aannemen van deze meldingen sinds juli 2020 in eigen hand. Het aantal meldingen stijgt elk jaar rondom de feestdagen. Omdat de feestdagen dit jaar door Corona voor sommige mensen nog lastiger zijn door te komen dan anders, wordt extra aandacht besteed aan het Meldpunt zorgelijke situatie.

Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) van kracht. De Wvggz maakt dat iedereen die zich echt zorgen over de geestelijke gezondheid van iemand maakt, dit kan melden. De gemeenten Purmerend en Beemster hebben het aannemen van deze meldingen sinds juli 2020 in eigen hand. Het aantal meldingen stijgt elk jaar rondom de feestdagen. Omdat de feestdagen dit jaar door Corona voor sommige mensen nog lastiger zijn door te komen dan anders, wordt extra aandacht besteed aan het Meldpunt zorgelijke situatie.

Corona maakt de feestdagen voor sommige mensen nog onplezieriger

‘De feestdagen komen eraan en we weten uit ervaring dat er dan extra veel meldingen binnenkomen,’ aldus wethouder Gezondheidszorg Purmerend, Harry Rotgans. ‘En nu met Corona, zullen de feestdagen voor sommige mensen nog lastiger zijn dan anders. Het aantal meldingen zal deze periode naar verwachting stijgen. Met deze extra communicatie dragen wij eraan bij dat mensen de komende periode extra naar elkaar omkijken en dat het voor iedereen duidelijk is dát zij een melding kunnen maken over iemand waarvan zij denken dat hij/zij psychische hulp nodig heeft.‘

Eén vast aanspreekpunt voor zorg

De Wvggz ging in op 1 januari 2020. Het eerste half jaar was dit door de gemeenten Purmerend en Beemster uitbesteed aan de GGD Zaanstreek Waterland zodat de besluitvorming binnen de gemeenten zorgvuldig kon worden afgerond. Wij hebben het Meldpunt zorgelijke situatie nu in eigen beheer en dat heeft veel voordelen:

  • Eén vast aanspreekpunt voor zorg(en) voor de inwoners van Purmerend en Beemster, het WMO-loket;
  • De mensen waarover de meldingen gaan, zijn vaak al in beeld, onze medewerkers weten wat er speelt. En wat de mogelijkheden voor vrijwillige zorg (nog) zijn;
  • Bij nieuwe aanmeldingen waarbij verplichte zorg niet van toepassing is, kan preventieve zorg worden aangeboden om verslechtering te voorkomen;
  • De medewerkers van de gemeenten zijn hier goed op toegerust, binnen het team werken mensen met een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg.

Meldpunt Zorgelijke Situatie gemeenten Purmerend en Beemster

Bij acuut (psychisch) gevaar is 112 altijd het meldpunt. Is er geen acuut gevaar, maar is er een vermoeden dat de persoon om wie het gaat psychische hulp nodig heeft? Dan helpt het Meldpunt zorgelijke situatie van de gemeenten Purmerend en Beemster verder: 0299-45 25 55 of [email protected].